Stödjer globala miljöinsatser

Ett Bosch-kontor med belysning från Philips

Bosch, Tyskland

Läs om hur Bosch använder kontorsbelysning för att skapa en produktiv arbetsmiljö och spara energi.

Som innovativa ledare inom flera områden ställer vi höga krav på produkter från tredje part. Därför har vi valt de nya CoreLine LED-armaturerna som uppfyller våra standarder för ljuskvalitet och kostnadseffektivitet.
– Günter Obwieser, Head of Facility Management hos Robert Bosch GmbH i München
Ett öppet kontorslandskap hos Bosch i Tyskland med belysning från Philips

Kundutmaningen

Bosch hjälper till att skapa historia. Under 125 år har Bosch varit synonymt med framtidssäkrade uppfinningar och morgondagens teknik. I dag är de fast beslutna att stödja miljö och samhälle genom sitt arbete. Vid renoveringen av Münchens fabrikskontor ville de ha en global belysningslösning.

Rätt belysning

Bosch ville få ut mycket av sin kontorsbelysning. Det nya systemet skulle integreras i utrymmets arkitektur och generera betydande besparingar i energi- och underhållskostnader till en låg investeringskostnad. Det var viktigt att belysningen skulle vara lätt att kontrollera och erbjuda hög komfort för medarbetarna.

Vi genomförde ett pilotprojekt för att visa upp LED-lampornas fördelar. Infällda Coreline LED-armaturer installerades och ger ett behagligt ljus i kontoret på 240 kvadratmeter. Belysningen smälter in väl med byggnadens arkitektur, samt ger en bländfri belysning som hjälper medarbetarna att koncentrera sig.

Belysningen styrs med OccuSwitch DALI-multisensorer. Sensorerna tänder ljuset automatiskt och minskar ljusstyrkan i det öppna kontorslandskapet beroende på hur många som är där och när på dagen det är. Det ger ytterligare energibesparingar eftersom belysningen endast tänds var och när den behövs. Smarta lösningar med en bestående effekt.

De nya belysningssystemen på kontoret har minskat elförbrukningen med 52 %. Med optimal användning utifrån dagsljus och antal personer på plats kommer energibesparingar på upp till 72 % att uppnås. Efter fem år kommer kostnadsbesparingarna att överstiga 15 000 €, motsvarande 126 € per månad, och de årliga CO2-utsläppen kommer att minska med minst 8 ton.

Hjälp kollegorna att behålla koncentrationen

Hjälp kollegorna att behålla koncentrationen

Teamet

Robert Bosch GmbH, bränslesystem

Kund

Günter Obwieser, Robert Bosch GmbH

Anläggningsförvaltning

Martin Stark, Dirk Seifert

Signify

Liknande projekt