Piteå Hamn

Energieffektiv LED-belysning i Piteå hamn

Piteå hamn,

Piteå, Sverige

Piteå hamn bytte till LED-belysning och energiförbrukningen sänktes med 50 %. samtidigt kapades även underhållskostnaderna.

Highbay-armaturen GentleSpace LED finns i Piteå hamns lagerlokal
Tack vare ny LED-belysningen sår vi miljömålen, Clas Johansson sjöfartsansvarig och säkerhetschef vid Piteå hamn.
Philips höghöjdsarmatur GentleSpace LED

Utmaningen

Piteå hamn började att fasa ut kvicksilerlamporna för 10 år sedan men det stora miljöskiftet skedde 2012 då natriumbelysningen i magasin fem byttes mot ny effektiv LED-belysning. 2011 fastställde kommunen nya stränga miljömål att leva upp till. Detta gjorde att hamnen var tvungen att installera LED-belysningen.

Lösningen

Det var en självklarhet att den nya lösningen skulle leva upp till de fastställda miljömålen.Efter fem krävande tester fann man tillslut vad man letade efter och upphandlingen kunde genomföras via ett ram-avtal som Piteå Kommun har. Den gamla belysningen med 128 äldre natriumlampor på 250 watt, byttes till den banbrytande armaturen GentleSpace LED som nu finns med 106, 134 och 200 watt.

GentleSpace är den första LED-armaturen som är ett direkt alternativ till armaturer för hög takhöjd – och den är energisnål.Dessutom har den en livslängd på 75 000 timmar och minskar CO2-utsläppen. Tack vare LED-tekniken får man också ett reglerbart ljus som inte behöver någon upptändningstid. I Piteå Hamn hade truckförarna, framtill bytet, fått vänta en till två minuter innan dess att lamporna i magasinet tändes upp. Nu, med GentleSpace på plats, kan man köra direkt in för att lasta på eller av.

Det gläder naturligtvis Clas Johansson, sjöfartsansvarig och säkerhetschef vid Piteå hamn. Men mest nöjd är han över den sänkta driftskostnaden, som beräknas minska från 150 000 kronor per år ända ner till 48 000 kronor.

LED för höga takhöjder i Piteå hamn

LED för höga takhöjder i Piteå hamn

Team

Clas Johansson

Sjöfartsansvarig och säkerhetschef vid Piteå hamn

Lennart Viklund

District Manager Trade