Behagligt ljus

för lagerarbetare

Hisab Joker Company,

Varberg, Sverige

Läs om hur Hisab Joker skapar en produktiv arbetsplats med kommersiell LED-belysning

Vi blev mycket förvånade över hur lätt det var att installera Maxos LED. Hela processen gick mycket snabbt.
– Martin Kristensson, projektledare, Bravida AB

Utmaningen

Hisab Joker Company är en förutseende återförsäljare av presenter, dräkter och hembryggningsprodukter. Till det nya lagret på 5 000 kvm behövde man en energieffektiv och långsiktig belysningslösning som skulle vara behaglig för personalen att arbeta i.

Rätt belysning

Hisab Joker Company ville från början ha lysrörsbelysning. Men Bravida AB som levererar industriell belysning föreslog ett alternativ. ”Eftersom vi i första hand väljer produkter med mer effektiv energianvändning frågade vi Hisab Joker om de var intresserade av att titta på LED-belysning, vilket de verkligen var”, säger projektledaren Martin Kristensson. ”Vi räknade på återbetalningen, som visade att den extra kostnaden för att investera i LED-lampor skulle återbetalas inom fem år.”

Maxos LED valdes till lagerlokalen. De ger en behaglig arbetsmiljö med varmvitt ljus som liknar lysrörsbelysning. Eftersom lagerpersonalen använder gaffeltruckar för att lyfta upp varor på höga hyllor undrade man om LED-belysning skulle bli för skarp. Det problemet löste man med dimmerbrytare som justerar enskilda lampor.

Totalt installerades 220 armaturer. Varje armatur förbrukar 49 W, jämfört med 170 W för motsvarande lysrör. Utöver energibesparingarna sänker Maxos LED även underhållskostnaderna. LED-armaturerna har en livslängd på 50 000 timmar, så Hisab behöver inte byta ut några av dem de närmaste 20–25 åren. Det kan jämföras med lysrör som skulle behöva bytas ut vart femte år.

Genom att investera i kommersiell LED-belysning i stället för lysrör har man sänkt energikostnaderna med cirka 6 200 euro per år och CO2-utsläppen med cirka 70 %.

Sparar energi med LED

Hisab-Joker-Warehouse-and-logistics-lighting

Teamet

Bravida AB, Martin Kristensson

Kund: