Tunnelbelysning som  räcker hela vägen

Tunnelbelysning som räcker hela vägen

Insidan av Lundbytunneln belyst med Philips tunnelbelysning

Lundbytunneln,

Göteborg, Sverige

Läs om hur LED-belysning förbättrar säkerheten i den långa Lundbytunneln.

Lundbytunneln belyst av Philips
Vi oroade oss för bländning från LED-belysningen men det visade sig att det inte var något problem alls. TunLite LED-armaturen ger god ljusfördelning och enhetlighet, dessutom är systemlösningen som helhet mycket snygg.

- Berth Torsson, teknisk projektledare, Trafikverket
Lundbytunneln belyst av Philips

Utmaningen

Lundbytunneln i Göteborg behövde belysning som räckte långt. Tunneln är 2,2 km och har belysningssystem som används dygnet runt. När de befintliga lamporna närmade sig slutet av sin livslängd sökte trafikadministratörerna på Trafikverket efter en modern ersättning.

Rätt belysning

Flera standarder behövde uppfyllas för att tunnelbelysningen skulle räcka till. Trafikverket ville ha energieffektiva armaturer som kunde ge vitt ljus med god färgåtergivning. Eftersom underhåll är störande och kostsamt ville man också ha belysning med lång livslängd. Till sist behövdes ett system som uppfyller standarder för ljusstyrka och uppnår enhetlighet och förhindrar stroboskopeffekter.

Philips TunLite LED fick visa vad det gick för. ”Vi gjorde en testinstallation med 10 66 W TunLite LED-lampor”, säger Berth Torsson, teknisk projektledare vid Trafikverket. ”Resultaten med LED var så bra att vi provade att sänka effekten till 61 W. Resultatet var verkligen imponerande, så vi installerade 160 armaturer i mitten av tunnelns tak. Avståndet mellan armaturerna är 8 meter, i stället för tidigare 6 meter. Vi har nu beslutat att installera LED-lampor i hela tunneln.”

Nu behövs färre lampor, vilket sänker totalkostnaden. Dessutom har den nya belysningen ökat säkerheten i tunneln. Berth Torsson förklarar: ”Vi har fått mycket positiva reaktioner från användarna. De tycker att den vita LED-belysningen är mycket klarare än det gula ljuset från de gamla SON-lamporna. De har också bättre färgåtergivning (Ra 70), vilket ger bättre trafiksäkerhet i tunneln.”

De banbrytande LED-lamporna har en livslängd på 60 000 timmar, vilket minimerar underhållskostnaderna och trafikstörningarna. Energiförbrukningen har sänkts med 21 000 kWh per år och CO2-utsläppen har sänkts med 25 000 kg per år.

Minskar riskerna på vägen med ljus

Minskar riskerna på vägen med ljus

Teamet

Trafikverket, Berth Torsson

Kund