Vackrare park med nytt ljus

Parken blir tryggare med bättre belysning tack vare Metronomis LED

Stadsträdgården,

Uppsala, Sverige

Stadsträdgården i Uppsala ligger mitt i stadskärnan, därför var det viktigt med estetisk belysning med god design och nyskapande ljusupplevelser.

Philips parkarmatur Metronomis LED.
I alla projekt i offentlig miljö arbetar vi aktivt för att installera LED, Viktoria Mörk, Byggledare för offentlig belysning, Bjerking AB.
Belysningen förhöjer hela parken.

Utmaningen

Inför jubileumsfirandet har kommunen gjort stora renoveringar i parken. De har bland annat satt in en speciell typ av stålkanter som avskiljer gräsytor och grusgångar. Men stålkanterna gjorde också att det blir svårt med underhåll av armaturerna.

Lösningen

För att behöva göra minimalt med underhåll valde därför kommunen att byta från metallhalogenarmaturer till energieffektiv LED-belysning med lång livslängd.

77 st Metronomis LED Fluid med diafilter installerades i Stadsträdgården.Samtliga armaturer och armaturstolpar är lackerade iStadsträdgårdens gröna färg, RAL6007. Diafiltret, som sitter under själva LED-enheten, ger en väl avbländad belysning och en vacker diamantliknande ljuseffekt inuti kupan. Den rundstrålande optiken gör att det lyser runt hela armaturstolpen. Såväl gångvägar som gräsytor och vissa planteringar är belysta.– Man kan titta rakt upp i armaturen utan att bli bländad. På olika avstånd ger diamanteffekten olika mönster i armaturen. Med den nya LED-belysningen upplevs parken som mycket ljusare. På såsätt har vi skapat en tryggare parkmiljö för alla som passerar genom parken till och från jobbet. Vid en brinntid på 4000 timmar per år kommer LED-armaturerna att hålla i tjugo år.

Vi behöver inte göra något annat underhåll än att putsa bort dammfrån armaturglaset vart fjärde år. Dessutom har vi fått en belysningslösningsom sparar energi, avslutar Viktoria Mörk.Energiförbrukningen kommer att ge energibesparing med drygt 50 procent per år.

Globens parkeringsgarage

LED belysning parker energieffektiv

Team

Viktoria Mörk, offentlig belysning i Uppsala, Bjerking AB.

Tommy Törnqvist

KAM Architects & Specifiers