Säkrare vägar, lägre energikostnader

En gata i ett bostadsområde i Enköping, Sverige, belyst med Philips stadsbelysning

Bostadsområde,

Enköping, Sverige

Läs om hur energieffektiva armaturer får gatorna i Enköping att kännas säkra.

LED-armaturerna har mycket lång livslängd, vilket innebär att det är viktigt att samarbeta med ett tillförlitligt företag som kommer att finnas kvar på marknaden. Det gäller även för kommunerna, eftersom de har ett åtagande gentemot skattebetalarna. Philips är en bra samarbetspartner och ger utmärkt support.
- Kjell-Ove Karlsson, projektsamordnare för Vattenfall Service AB, belysning
Närmare titt på en stolparmatur i Enköping, Sverige

Utmaningen

Enköpings kommun bryr sig om sina invånare. Kommunens ledning ville ha tillförlitlig belysning med god kvalitet på gatorna för att se till att invånare och förare är säkra på kvällarna. Samtidigt ville man sänka energikostnaderna för sin stadsbelysning. Philips fick i uppgift att leverera en lösning.

Rätt belysning

Enköpings kommun var inte främmande för att renovera belysning. Man hade tidigare bytt ut en del av sina kvicksilverarmaturer mot metallhalogen- och högtrycksnatriumlampor. Kommunledningen hade därefter hört talas om framstegen inom belysningsteknik och bad Philips att uppgradera de 3 000 återstående kvicksilvergatulamporna till LED.

ClearWay-gatubelysning var precis vad Enköping behövde. Deras ljusa och klara belysning gör det lätt för invånarna att gå och köra kvällstid utan att oroa sig för vad som finns i skuggorna. Dessutom är de nya lamporna överlägsna både ekonomiskt och miljömässigt. De tidigare armaturerna behövde en effekt på upp till 70 W, men de nya LED-lamporna behöver endast 27 W, eller 20 W när de har dimmats.

Dessutom är ännu större besparingar möjliga genom de toppmoderna Dynadimmer-styrsystemen. Vid 21-tiden dimmar systemet lamporna till 70 % och vid midnatt minskas de till 50 %. Vid 4 på morgonen ökas lamporna upp till 70 % igen och från 06:00 är de tända till 100 %. Styrsystemet Dynadimmer F2 ger Enköpings kommun en ytterligare energibesparing på 32 %.

De nya armaturerna skapar en välkomnande miljö på Enköpings gator och de har sänkt den totala energiförbrukningen med 348 000 timmar per år.

Trygg belysning hela natten

Trygg belysning hela natten

Teamet

Enköpings kommun

Kund

Vattenfall Services Nordic AB

Entreprenör

Liknande projekt