Du besöker nu Philips lightings webbplats. Det finns en lokal version tillgänglig för dig.
Förslag

  Bättre ljus till
  lägre kostnad

  Mörbyleden,

  Danderyd, Sverige


  Danderyds kommun gjorde en upprustning med nya LED-armaturer. Den nya vägbelysningen ökar trafiksäkerheten och tryggheten.
  Nu fin LED-belysning på Mörbyleden

  Med den nya LED-
  belysningen

  ser Mörbyleden exklusiv ut, säger Lennart Larsson''
  Nu visar LED-armaturerna CitySwan och Lilla Köpenhamnsarmaturen trafikanterna vägen inmot Mörby centrum.
  Mörbyleden var belyst av högtrycksnatriumarmaturer, men inte riktigt hela vägsträckan. Under åren har många äldre ringt och sagt att de känner sig otrygga när det är mörkt. Därför ville vi förbättra ljuskvaliteten och utöka belysningen på Mörbyleden.

  Utmaningen

   

  Mörbyleden var belyst av högtrycksnatriumarmaturer, men inte riktigt hela vägsträckan. Under åren har många äldre ringt och sagt att de känner sig otrygga när det är mörkt. Därför ville vi förbättra ljuskvaliteten och utöka belysningen på Mörbyleden. Den gamla högtrycksnatriumbelysningen gav ett gulaktigt ljus med ganska dålig färgåtergivning, Ra 22.

  Ny energibesparande belysing på Mörbyleden

  Lösningen

   

  Nu visar LED-armaturerna CitySwan och Lilla Köpenhamnsarmaturen trafikanterna vägen inmot Mörby centrum. Den ena gångbanan är belyst av CitySwan och själva körbanan samt den andra gångbanan av Lilla Köpenhamnsarmaturen. Armaturerna har samma formspråk och samspelar väl med varandra.

   

  Båda har opal kupa med ljuseffekter. Fyra ljusdioder ger ett effektfullt uppljus på kupan. Det är dekorativa ljuseffekter som ger optisk vägledning. Vägbelysningen regleras på fasta tider av styrsystemet Dynadimmer. I steg ett dimmas belysningen ner 30 % och senare på kvällen ytterligare 20 % till 50 %. Mot morgonen höjs ljusnivån 20 % och när det är dags att åka till jobbet är belysningen tänd till 100 %. Ljusregleringen ger en energibesparing på ca 40 %.

   

  LED-belysningen har en livslängd på 80 000 till 100 000 timmar och då har båda armaturerna cirka 80 % av ljuset kvar. Med en brinntid på 4000 timmar per år kommer den att hålla i 20 till 25 år.– Vi har fått en energieffektiv belysning som håller längre än den högtrycksnatriumbelysning som vi hade tidigare. Vi får lägre energi- och underhållskostnader samt minskade CO2- utsläpp, avslutar Lennart Larsson.

  • CitySwan LED
   CitySwan LED
   Den vackra LED-armaturen CitySwan designades av de danska arkitekterna Bjarne Schläger, light + architecture och Morten Weeke Borup, GHB Landskabsarkitekter A/S. Dess enkla form, m...

  Liknande projekt