Du besöker nu Philips lightings webbplats. Det finns en lokal version tillgänglig för dig.
Förslag

  Vacker miljö,

  vinnande stämning på Friends Arena

  Friends Arena,
  Solna, Sverige


  Upptäck hur modern arenabelysning hjälper Friends Arena att höja upplevelsen för besökarna
  Den imponerande utsidan på Friends Arena i Solna, som lyses upp av belysning från Philips

  Den arkitektoniska
  belysningen

  skulle vara lugn med mjuka färgskiftningar. Belysningen behövde ha en viss jämnhet för att ge intrycket av att utsidan har målats i olika färger och det har vi verkligen lyckats med.”

   

  - Helena Åkerberg, ljusarkitekt. Lighthouse AB

  Fasad som ändrar färg på Friends Arena, Sverige
  Imponerande fasad som ändrar färg på Friends Arena, Sverige, belyst av Philips

  Utmaningen

   

  Sveriges nya nationalarena behövde ett enormt belysningssystem. Den ursprungliga planen för belysning av utsidan av arenan med plats för 65 000 åskådare var dock för dyr och skulle vara omöjlig att underhålla. Belysningsdesignbyrån Lighthouse AB tog fram en mer praktisk plan med hjälp av teknik från Philips.

  Friends Arena effektivt upplyst med Philips-belysning för arenor

  Rätt belysning 


  Med sin nybyggda moderna arkitektur behövde Friends Arena ny och spännande belysning. Tanken var att utforma en levande utsida som kunde förändras så att den passar alla typer av evenemang. För att åstadkomma detta letade arenans belysningsdesigners efter en RGB-arenabelysning som var tillräckligt kraftfullt för att lysa upp hela den 24 meter höga utsidan både ovan- och nedifrån.

   

  Philips iColorGraze passade bäst för att skapa en slående miljö. Trots sin låga energiförbrukning kan den projicera ljus över långa avstånd för att skapa en fasad med livfulla färger. Armaturerna placerades med 3 meters avstånd för att ge ett balanserat utseende och placeringen möjliggör även för ett enkelt underhåll. I samråd med arkitekten användes fasadputs med rätt nyans och struktur för att förstärka och reflektera belysningen på ett vackert sätt.

   

  Inuti arenan lyser 316 ArenaVision-armaturer upp planen och ger kristallklar sikt för åskådare och spelare. Dessa strålkastare uppfyller målet att lysa upp planen samtidigt som de förbrukar minimalt med energi. Dessutom är armaturerna enskilt riktade för att hålla ljusnivåerna under 3 500 lux för tv-sändningar, vilket uppfyller FIFA:s krav. Efter att man uppnått alla mål har projektet varit en enorm seger för Friends Arena.


  LED-fasadbelysningen kan ändra färg direkt, så att arenans utsida kan ändras för att visa lagfärger eller anpassas efter olika evenemang. Vilken färg den än har kommer den belysta fasaden garanterat att förtrolla besökare.

  • ArenaVision MVF404
   ArenaVision MVF404
   Philips kompakta arenastrålkastare MVF404 är speciellt utvecklad för idrottsanläggningar där stora krav ställs på belysningen för åskådare och TV-sändningar där spelare tillåts utö...

  Gör fansen
  stolta 

  Teamet

  Peab AB

  Byggföretag/kund

  Helena Åkerberg, Lighthouse AB

  Ljusarkitekt