De flesta kommersiella växthusen odlar i dag grönsaker på vertikala så kallade ”high wires”, och efterfrågan på artificiell belysning har ökat i åratal. För att hjälpa växthusodlarna att odla sina grödor ännu mer effektivt söker Philips lighting alltid efter den mest effektiva lösningen. För tio år sedan introducerade vi en ny typ av belysning som kallas interlighting – belysning i växtmassan – som nyligen följts av en version med högt ljusflöde. Det här sättet att använda ljus på växter har nu flera gånger visat sig överlägset, och vi vill gärna dela med oss av det vi lärt oss på vägen.
Många ”high-wire”-grödor som gurkor och tomater odlas med traditionell HPS-växtbelysning (högtrycksnatrium) ovanför grödan. Men med lanseringen av LED-belysning i växtmassan 2008 började Philips lighting forska i effekterna av att placera LED-belysningen bland bladen på ”high-wire”-plantor för att öka grödans avkastning och kvalitet. De här prövningarna visade att placering av LED-belysning inom högväxande plantor gör att man kan fokusera tillväxtfrämjande ljus på de delar av grödan som vanligtvis är mörkare, så bladen har en ännu större effekt på fruktproduktionen. Det kan avsevärt öka grödornas kvalitet och avkastning.
Under 2010 var den holländska tomatodlaren Jami och hans odlarkooperation involverade i dessa prövningar och de positiva resultaten övertygade dem om att mellantaksbelysning var rätt väg att gå för dem. 2012 investerade odlarkooperationen Van Nature (där Jami är en av medlemmarna) i ett hybridljussystem från Philips som kombinerar HPS-belysning med en dubbelrad av LED-belysning som installerades i Jamis växthus. Deras växthus var för lågt för att rymma tillräckligt med HPS-belysning för att kunna producera året runt. Det innebar att den här hybrida belysningslösningen var det bästa alternativet för dem. På den tiden var det ett ”framtvingat val”. Frågar man dem nu vill de inte ha något annat, baserat på deras erfarenheter och resultatet med LED-belysning.