Fem tips för odling med LED

LED-belysning används på en allt större skala i växthus, både för grönsaker och blommor. Även om många grödor redan har visat sig växa bra under 100 % LED-belysning är en hybridlösning ibland första steget.
När man gör den (delvisa) övergången till LED kan valet göras för betydande energibesparingar eller för att höja ljusstyrkan. I båda fallen, utöver att välja rätt LED-spektrum, bör du ha den fullständiga odlingen i åtanke för att övergången ska bli lyckad. Det inkluderar bland annat faktorer som planttäthet, bevattning och växttyp. HPS-belysning skapar strålningsvärme som LED-belysningen för det mesta saknar. De LED-moduler som används mest för tillfället har en effektivitet på 3,2 till 3,7 μmol ljus per joule elektrisk ineffekt, och för HPS, med en effektivitet på 1,8 μmol/J, är den 40–50 % mindre. Utöver energibesparingarna har den här stora skillnaden fördelen att klimatet kan kontrolleras bättre genom att värmen och belysningen styrs separat. Därför bör du som odlare ständigt tänka på att förverkliga de rätta klimat- och odlingsförhållandena för det sätt som LED-belysningen tillämpas på. Det finns naturligtvis stora skillnader mellan odlingar, men även flera gemensamma faktorer. Vi vill gärna dela med oss av vad vi lärt oss.

Tips 1: Optimal användning av belysningen med dimbara LED-lampor

Du kommer självklart att välja ett LED-spektrum med beprövade resultat för din gröda. För många grödor har ljusreceptet utvecklats och vi kan välja från en databas med över 150 beprövade recept. När HPS-belysning byts ut (delvis) mot LED ökar den totala ljusnivån i växthuset avsevärt. I det här fallet är det särskilt viktigt att kunna reglera intensiteten i LED-belysningen: med en dimbar installation kan du svara på både grödans behov, väderförhållanden och energimarknaden, utan eftergifter för ljusets enhetlighet. En extra fördel med dimbara LED-lampor är att dess effektivitet ökar ca 10 % när de dimmas. Detta minskar energiförbrukningen per ljusenhet.

Tips 2: Grödorna är nyckeln

Det är viktigt att fördela den assimilation som skapas av fotosyntesen. Det är en fallgrop att låta plantan absorbera all belysning från en artificiell belysningsinstallation men försummar att skapa omständigheter för plantan att fördela assimilationen till de delar som vi vill att den ska till, vilket vanligtvis är frukten och/eller blommorna. Utan att vidta lämpliga åtgärder kan grödan ha för lite avdunstning, plantans temperatur kan var för låg eller så kan den inte absorbera tillräckligt med gödningsmedel.

På grund av frånvaron av strålningsvärme använder vissa LED-anläggningar skärmar mer intensivt och håller oftare fönster stängda för att behålla värmen i växthuset. Det kan leda till ett alltför passivt klimat där plantorna har problem med avdunstning. Det finns flera alternativ för att hålla anläggningen aktiv. Nyckeln är dräneringen runt plantorna. Andra alternativ är att överväga extra luftrörelser från fläktar, lägga till ett (minimalt) värmerör i kombination med en lucka i skärmen eller lämna fönstren något öppna. Aktiv avfuktning med till exempel luftbehandlingsaggregat är även ett perfekt alternativ i kombination med LED-belysning. På så sätt kan du aktivt avskärma och avfukta med en begränsad energiinsats.

I många fall har vi sett att energin som sparas med LED-belysning bör kompenseras något av ett högre värmeflöde. Hur mycket extra värme som behövs skiljer sig kraftigt åt beroende på gröda, men nettoenergibesparingarna jämfört med HPS är avsevärda när el och värme läggs till. Dessutom har värme även i de flesta situationer lägre kostnader än elektricitet.

Tips 3: Växtreglerna

För optimal tillväxt bör plantan alltid vara i centrum. Så småningom kommer plantan att visa på vilken nivå ljuset omvandlas till önskad utveckling. Håll ett öga på vattenabsorptionen, utvecklingshastigheten osv. och anpassa klimatet efter det för att hålla grödan balanserad. Många grödor måste du styra mer generativt jämfört med HPS, i syfte att få plantan att använda den skapade assimilationen på rätt sätt. Överväg till exempel en större skillnad mellan dag- och nattemperaturer, fuktbalansen, beskärningsstrategin och att justera mängden emulsionskoncentrat eller receptet på näringsämnen där det behövs. För din gröda känns en växthustemperatur på 20 grader med HPS väldigt annorlunda jämfört med 20 grader med LED. Det innebär att om du använder LED så bör du titta mer på plantornas temperatur i stället för den omgivande temperaturen. Det kan även vara en bra idé att titta på temperaturen i plantas olika delar separat. När värmekällor används på olika sätt kan det påverka temperaturen på rötterna och frukterna till exempel, jämfört med själva plantan. Ett exempel på det här är att tillväxtrör används mycket mer för ”high wire”-grödor för att ha en direkt effekt på fruktens temperatur än för grödor med LED- eller hybridbelysning.

Tips 4: Kontrollera plantors temperatur med skärmar

I många fall ser vi att odlare som har en energiskärm bredvid en skuggskärm är mer flexibla och har mer kontroll över fukten och plantornas temperatur jämfört med odlare som bara har en skärm.

Det finns en stor fördel med att använda en energiskärm för att styra plantornas temperatur. Särskilt odlare som är vana vid belysning med högintensiv HPS är inte alltid medvetna om effekten av värmeutstrålningen från lamporna, när strålningen utomhus är låg eller till och med negativ. I många fall kan det vara ett bra alternativ att stänga energiskärmen nästan helt, vilket begränsar utsläppen från grödan till atmosfären, medan luften kan cirkulera och avfuktningen kan fortsätta.

Tips 5: Utför beräkningar baserat på den totala mängden ljus

Vid användning av högre ljusnivåer kommer ljus att vara en mindre tillväxtfaktor för en odling. Artificiell belysning kommer att leda till stabila mängder ljus på vintern. Använd därför den tillgängliga ljusmängden för att skapa en stabil odling som garanterar kontinuitet. Ljuset blir mindre av en flaskhals, särskilt när värme och belysning kan styras separat med LED-belysning. Det betyder inte att du som odlare inte ska vara medveten om den ljusmängd som behöver uppnås och vilka tillväxt- eller produktionsmöjligheter det innebär. Belastningar som är för höga för plantan gör grödan obalanserad, vilket leder till en svår återhämtning på vintern. Förbli medveten om en realistisk planttäthet, skördningsvikt, skördningsfas och beskärningsstrategi. 

Så här odlar du framgångsrikt med LED

Allt fler odlare går över till energieffektiv LED-belysning och blir övertygade om möjligheterna. För utnyttja den fullständiga potentialen finns det ett antal saker att tänka på för att få ut det mesta av din gröda. Tänk på mer än bara på belysningen – tänk på alla tillväxtfaktorer i växthuset och låt plantan vara utgångspunkten för dina beslut.

Leontiene

Leontiene van Genuchten är blomsterodlingsspecialist hos Signify (tidigare Philips lighting). Hon är en praktisk forskare och är intresserad av att uppfylla odlarnas behov. Leontiene började arbeta hos Philips lighting 2015 och har sedan dess samarbetat med forskare och odlare för att utveckla och förbättra LED-belysningstekniker inom odling av blommor.

Erik

Erik Stappers är grönsaksspecialist hos Signify. Hans fokus ligger på ”high wire”-grödor och bladgrönsaker. Erik är nära inblandad i projekt i Västeuropa och arbetar tillsammans med odlarna för att skapa den optimala lösningen för deras grödor och situation.

Relaterade artiklar

Myter kring ”vitt ljus”

Tränger grönt ljus djupare in i växtmassan? En intervju med vår växtspecialist.

Myter kring ”vitt ljus” – Behöver man ”vitt” ljus för att odla bättre grödor?

Det förekommer flera myter kring de specifika ljusspektrum som används för odling av grödor, mer specifikt om användning av vitt, grönt eller bredspektrumljus. Den här artikeln är den andra i en serie intervjuer med Esther de Beer, chef för teamet med växtspecialister hos Philips Horticulture. I den här intervjun ställde vi frågan: Behöver man ”vitt” ljus för att odla bättre grödor?

Kontakta oss

Kontakta certifierade partner

Philips-produkterna säljs via ett globalt nätverk av certifierade partner. Hitta partner i din region om du vill ha mer information om Philips LED-växtbelysning.

Kontakta Philips

Vilken är den bästa LED-växtbelysningen för din situation? Vi finns här för att hjälpa till. Använd vårt formulär för att skicka en förfrågan.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev

Håll dig uppdaterad om Philips LED-belysning för växtodling genom att prenumerera på vårt nyhetsbrev.

Gå med i vårt team

Vill du veta mer om din lösning för tillväxt och gå med i vårt team? Ta en titt på vår karriärsida om du vill ha mer information.

Är du intresserad?

Läs mer om LED-belysning för växthus genom att läsa våra senaste artiklar och fallstudier.