Champagne: belysningsreceptet för att begränsa oxidation av lipider och missfärgning av ost

AH XL-fallstudie

Fyllig och krämig ost

Ett välplockat urval av världs ostar – det är ofta en foodie favorit plats i stormarknaden. Men hur kan du på bästa sätt visa upp dina varor samtidigt som de bibehåller fräschör och toppkvalitet? Svaret ligger i ett belysnings recept som uppfyller alla förväntningar.

SPAR Wespelaar, Belgien

Bevara färskheten

Medan fetter i ost är det som ger den här läckra maten dess rikedom, de är också problematiska när det gäller att korrekt belysning detta område i stormarknaden. När osten utsätts för ljus börjar fetterna (eller lipiderna) att oxidera – först ändras ostens utseende och sedan ändras smaken och lukten. Den här processen sker på bara några dagar. Ljus-inducerad missfärgning och lipid oxidation kan få kunderna att köpa produkten, och kan påverka deras njutning av osten om de bestämmer sig för att köpa den.

Upplev Champagne: Fresh Food LED-receptet för ost

Vår forskning:

  • Det finns en stor effekt av ljus spektrum på mängden lipid oxidation. Den mängd som har skapats med traditionella lampor är mycket högre än vid belysning av ost med LED-lampor. Optimering av LED-spektret kan ytterligare minska fett oxidationen.
  • Oxidering av lipider kan penetrera osten upp till 0,5 cm.
  • Vi upptäckte att när osten väl är utsatt för belysning fortsätter processen med lipider att oxidera i mörkret. Om butiken använder traditionell belysning är ökningen i mörkret större än när LED-lampor används.

Figur 1a mängden oxiderade lipider

Effekt av spektrum och belysningsstyrka för lipid oxidation. Data efter 10 dagars belysning. Red tröskeln line bygger på sensoriska utvärderingar i litteraturen: ovanför denna linje lukt och smak som påverkas av lampan.

Figur 1b nivå av missfärgning

Effekter av spektrum och ljus exponeringens varaktighet vid missfärgning. Resultat för belysningsnivå på 1000 LX.

Med Champagne ökar du ostavdelningens lockelse

Baserat på forskning utvecklade vi ett särskilt spektralt anpassat Fresh Food LED-recept som kallas för Champagne. Det kan översättas till:

  • Visar upp frestande ostar.
  • Hjälper till att bevara ostens färskhet.

Kontakt

Kontakta vårt lokala kontaktcenter för frågor och mer information.

Nedladdningar

Mer om belysning för …