Champagne: belysningsreceptet för att begränsa oxidation av lipider och missfärgning av ost

AH XL-fallstudie

Fyllig och krämig ost

Ett välplockat urval av världens ostar – det är ofta en matälskares favoritplats på stormarknaden. Men hur kan du visa upp dina varor på bästa sätt, samtidigt som de bibehåller fräschhet och toppkvalitet? Svaret ligger i ett belysningsrecept som uppnår alla förväntningar.

SPAR Wespelaar, Belgien

Bevara färskheten

Fetterna i osten är vad som ger den här utsökta maten dess smak, men de kan också skapa problem när man ska belysa den här avdelning på stormarknaden korrekt. När ost utsätts för ljus börjar fetterna (eller lipiderna) att oxidera. Först ändras ostens utseende och sedan ändras smaken och lukten. Den här processen sker på bara några dagar. Ljusinducerad missfärgning och oxidation av lipider kan medföra att kunder undviker att köpa produkten, och kan påverka njutningen av osten om de ändå väljer att köpa den.

Upplev Champagne: Fresh Food LED-receptet för ost

Vår forskning:

  • Ljusspektrum har en stor effekt på mängden lipider som oxiderar. Den mängd som skapas med traditionella lampor är mycket högre än när ost belyses med LED-belysning. Genom att optimera LED-spektret kan man minska oxideringen av lipider ytterligare.
  • Oxidering av lipider kan penetrera osten upp till 0,5 cm.
  • Vi upptäckte att när osten väl har utsatts för ljus fortsätter processen med oxidering av lipider även i mörkret. Om butiken använder traditionell belysning ökar oxideringen i mörkret mer än när LED-belysning används.

Figur 1a mängden oxiderade lipider

Effekten av spektrum och belysningsstyrka på oxidering av lipider. Data efter tio dagars belysning. Den röda linjen är baserad på sensoriska utvärderingar i litteratur: ovanför linjen påverkar ljuset lukt och smak.

Figur 1b nivå av missfärgning

Effekten av spektrum och ljusexponeringens varaktighet på missfärgning. Resultat för belysningsnivå på 1 000 lx.

Med Champagne ökar du ostavdelningens lockelse

Baserat på forskning utvecklade vi ett särskilt spektralt anpassat Fresh Food LED-recept som kallas för Champagne. Det kan översättas till:

  • Visar upp frestande ostar.
  • Hjälper till att bevara ostens färskhet.

Kontakt

Kontakta vårt lokala kontaktcenter för frågor och mer information.

Nedladdningar

Mer om belysning för …