Du besöker nu Philips lightings webbplats. Det finns en lokal version tillgänglig för dig.
Förslag

  Trygga besökare i

  Globens parkeringsgarage

  Globens p-hus, 
  Stockholm


  Belysningen i parkeringsgaraget i köpcentrumet Globen Shopping behövde renoveras. Fastighetsbolaget Klövern AB, som äger fastigheten, ville ha en framtidssäkrad belysningslösning med smart ljusstyrning. Lösningen blev innovativa GreenParking-systemet.
  Belysningen i parkeringsgaraget i köpcentrumet Globen Shopping behövde renoveras. Fastighetsbolaget Klövern AB, som äger fastigheten, ville ha en framtidssäkrad belysningslösning med smart ljusstyrning. Lösningen blev innovativa GreenParking-systemet

  Vi sparar lika
  mycket energi som

  sjutton villor förbrukarper år.”


  - Lennart Lindkvist,energiansvarig på Klövern AB

  När vi bestämt att vi skulle byta belysning undersökte vi marknaden och Pacific LED med ljusstyrning var det bästa altenativet ur ett längre perspektiv – hållbarhetsmässigt. Vi har bytt armatur mot armatur och behållit kablaget. Det gör att vi sparar en massa arbetstimmar och även kabelkostnaden. Det var viktigt för oss att kunna räkna hem belysningsinvesteringen på sju år och det kommer vi att göra. Jag tror att vi hamnar på fem till sex år, säger Lennart Lindkvist.

  Utmaningen

   

  Parkeringshuset i Globen Shopping är 9 000 m2 och omfattar tre
  plan med 1500 garageplatser. Den befintliga lysrörsbelysningen
  med T8-armaturer 1 × 58W var uppdelad i fyra zoner per plan. När
  någon kom in i garaget var belysningen tänd till 100 % i två timmar, därefter släcktes den helt. Fastighetsbolaget ville inte gå den enkla vägen och byta ut fullfärgslysrören mot LED-lysrör. Det var inte en tillräckligt hållbar lösning.


  – Belysningen i parkeringsgaraget i Globen Shopping behövde
  renoveras. Ljuset, som hade max 3000 K, var dåligt och armaturerna
  började gå sönder.

  GreenParking är ett komplett system med LED-armaturen Pacific LED GreenParking, trådlöst styrsystem och närvarokontroll. Styrsystemet är inbyggt i armaturerna, som kommunicerar med varandra. Systemet är enkelt att installera. Samtliga LED-armaturer är monterade på vajer. Parkeringsgaraget delades in i tretton zoner per plan

  Lösningen

   

  När vi bestämt att vi skulle byta belysning undersökte vi marknaden och Pacific LED med ljusstyrning var det bästa alternativet ur ett längre perspektiv – hållbarhetsmässigt. Vi har bytt armatur mot armatur och behållit kablaget. Det gör att vi sparar en massa arbetstimmar och även kabelkostnaden. Det var viktigt för oss att kunna räkna hem belysningsinvesteringen på sju år och det kommer vi att göra. Jag tror att vi hamnar på fem till sex år, säger Lennart Lindkvist.

  Parkeringsgaraget har fått en energisnål och hållbar belysningslösning, som ger en väl upplyst och trygg garagemiljö.


  – Energin är vår största utgiftspost som vi kan påverka. För varje sparad krona ökar fastighetsvärdet. Med den här energisnåla belysningslösningen sänker vi energiförbrukningen med drygt 50 %. LED-armaturerna står för 75 % och ljusstyrningen för 25 % av energibesparingen. Vi sparar 350 000 kWh per år genom att byta till Pacific LED GreenParking med ljusstyrning.

   

  LED-armaturernas långa livslängd gör att vi även kommer att sänka underhållskostnaderna. Tidigare bytte vi lysrör vartannat år. Nu behöver vi inte byta alls. Först efter femton år behöver vi byta LED-modulinsatserna. Förutom det minskade miljöavtrycket har vi fått en värdeökning på fastigheten, säger Lennart Lindkvist.

  Globens
  parkeringsgarage

  Team

  Lennart Lindkvist  

  Energiansvarig på Klövern AB

  Martin Augustsson

  Philips, Key Account Manager

  Liknande projekt