Fler varumärken från

Lågenergilampor
och kompaktlysrör

Philips kompaktlysrörslampor (CFL) ger ett behagligt mjukt ljus för en inbjudande stämning. CFL-lampor ger långvarigt ljus med hög prestanda som sparar energi. Dessa lampor är de mest sålda lågenergilamporna. CFL-lampor kombinerar energin hos lysrörsbelysning med det smidiga och populära hos glödlampsarmaturer.

 

Philips kompaktlysrörslampor passar i de flesta armaturer som har utformats för glödlampor och de använder ungefär 75 % mindre energi. CFL-lampor håller 6 till 15 gånger så länge (6 000–15 000 timmar). CFL-lampor är mest prisvärda och effektiva på platser där lamporna är tända långa perioder.

 

För allt från bordslampor och infälld belysning till dekorativa armaturer finns kompaktlysrör i de former och storlekar du är van vid med mjukt vitt ljus, naturligt ljus eller dagsljus.

 

Visa alla CFL-lampor

Historia


CFL-lampor presenterades i mitten av 1980-talet. Deras prestanda, effektivitet (cirka 75 % mindre energi än glödlampor), pris och livslängd (håller 10 gånger längre) har förbättrats sedan 1990. Philips CFL-lampa är ett bra val för hemmet. CFL har till och med en Energy Star-märkning.

 

 

Hur våra CFL-lampor fungerar

 

Ljus från en lysrörslampa skapas först av en elektrisk ström som leds genom en inert gas vilket ger ultraviolett ljus som är osynligt för människoögat. Det ultravioletta ljuset interagerar i sin tur med särskilda blandningar av lyspulver som täcker insidan av lysrörslampans rör och som på ett effektivt sätt omvandlar det osynliga ljuset till användbart vitt ljus. Lysrörslampor kräver en särskild strömkälla som kallas driftdon för att reglera lampans driftström och ge en kompatibel startspänning. Elektroniska driftdon har samma funktion som magnetiska driftdon, men deras prestanda är bättre än de föråldrade magnetiska produkterna genom att de arbetar vid en mycket hög frekvens, vilket gör att man slipper flimmer och brus samtidigt som effektiviteten ökar. Elektroniska driftdon är också enklare att utforma för att uppnå en mer konsekvent och effektiv lampanvändning, lampreglering och nätverksanslutning av belysningsprodukter för avancerad belysningsstyrning.

 

 

Välja CFL-lampor? Vi förklarar varför


Med våra lågenergilampor kan du få ett klart och energigivande ljus samtidigt som du sparar energi och pengar. Perfekt för arbetsbelysning i arbetsrum, hemmakontor och andra platser som behöver extra ljusstyrka. De håller upp till 20 gånger längre än konventionella glödlampor och de använder upp till 80 % mindre energi
 

Lamporna finns i många olika former och storlekar så att du alltid kan hitta rätt lampa för dina behov:
 

• Den populära stavformen är perfekt för funktionell belysning, oftast i vanliga lamparmaturer, i skuggade lampor där lampan syns mindre

• Den kompakta spiralformen är perfekt för mindre lamparmaturer och förstahandsvalet om du behöver mer ljusflöde för att verkligen göra ett rum ljusare

• Standardlampan (”A-formad”) är den vanligaste formen som passar bäst för att skapa stämning och en mysig atmosfär. Den används mest i bordslampor och takarmaturer.


• De dekorativa formerna (glober, ljus) används för mer dekorativa armaturer där lampan syns mer


• Rör används för arbetsbelysning eller för att lysa upp stora områden som korridorer eller garage

 

Populära produkter

Ta en titt på våra populära produkter och välj rätt lampa


Vanliga frågor

 

Vill du veta mer om CFL-lampor? Läs våra fem vanligaste frågor.

 

 

1. Vilka fördelar finns med CFL?

 

CFL-lampor (kompaktlysrör) har längre livslängd och förbrukar mindre energi än vanliga glödlampor. De är ett utmärkt val om du vill spara energi på ett enkelt sätt och sänka dina elräkningar.

 

2. Hur länge håller de?

 

CFL-lamporna har en livslängd på mellan 6 000 och 15 000 timmar, så det går lång tid mellan bytena. Det kan jämföras med vanliga glödlampor som normalt förväntas fungera i upp till 1 000 timmar.

 

Den faktiska livslängden påverkas av hur ofta lampan slås av och på samt vilken miljö den används i (extremt varma eller kalla miljöer leder till kortare livslängd).

 

3. Var passar stavformade lampor?

 

De populära stavformade lamporna passar perfekt för funktionell belysning och används ofta som arbetsbelysning eller för att lysa upp stora områden där lamporna inte är så synliga, till exempel i korridorer eller garage.

 

4. Var passar spiralformade lampor?

 

Den kompakta spiralformen är ett bra val för mindre armaturer och rekommenderas om du vill lysa upp ett rum med extra starkt ljusflöde.

 

5. Var passar standardlampor respektive dekorativa lampor bäst?

 

Standardlampan (A-form) har den välbekanta formen och passar för att skapa en behaglig inomhusmiljö. Den används oftast i bords- eller taklampor. Lamporna finns även i en mängd olika dekorativa former för armaturer där själva lampan ska framhävas.

 

6. Vad gör jag när CFL-lampan slutar fungera?

 

Trasiga CFL-lampor ska tas hand om som miljöfarligt avfall. Lämna dem på närmaste återvinningscentral.

 


Bra att veta

 

Välja CFL-lampor? Vi förklarar varför.

 

 


Lågenergilampor är ett mycket ekonomiskt vak. De förbrukar upp till 85 % mindre energi är konventionella lampor och har en livslängd på upp till 15 år, vilket 
innebär betydligt färre lampbyten. Lamporna erbjuder det perfekta urvalet av funktionell belysning med hög ljusstyrka för t ex arbetsplatser, kök och vardagsrum. Men det är inte allt!

 

 

Philips CFL-lampor finns i många olika former och designer och du kan också välja mellan flera olika färgtemperaturer; från kalla och klara dagsljustoner som piggar upp och ger energi till mysiga och avkopplande varmvita toner.

 

 

Kort sagt: om du vill spara pengar och sänka din energiförbrukning är CFL-lampor ett mycket bra val, särskilt eftersom de även gör det möjligt att skapa trivsam stämning med olika ljuseffekter i hemmet.

 

Portfölj för CFLi