Förslag

    Miljonbesparingar i sikte för svenska kommuner

    juni 30, 2015

    Adjö till kvicksilverlampor: Sveriges kommuner är för närvarande fullt sysselsatta med att ersätta föråldrade kvicksilverlampor till fördel för energieffektiva LED-lösningar. Denna förnyelse görs då nya EU-direktiv ställer högre krav på belysning vilket ska ge högre energieffektivitet i Europa. Den nya LED-belysningen kommer inte bara att spara kommuner miljontals kronor och CO2-utsläpp, utan ny intelligent belysning ger också kommunerna frihet att planera, styra och skapa ljusförutsättningar som är rätt för just deras städer och orter.

     

    Kvicksilverlampan, som sedan 1960-talet har använts för i synnerhet gatubelysning, fick från och med den 13:e april inte tillverkas eller importas i EU; detta som en konsekvens av EU:s ekodesigndirektiv. Direktivet antogs för att säkerställa en högre energieffektivitet, tydligare produktinformation och ett mer miljövänligt Europa. Det senaste steget i ekodesigndirektivet är en fortsättning av den energieffektivisering som påbörjades med utfasningen av glödlampan i september 2009.

     

    Landets kommuner är därför i färd med att ersätta de föråldrade kvicksilverlamporna - som är bland de sämsta ljuskällorna när det gäller energieffektivitet och miljöpåverkan - med nya energieffektiva och miljövänliga LED-lösningar.

     

    - Med nya LED-lösningar minskar kommunernas elförbrukning för utomhusbelysning med cirka 70 procent. Eftersom elförbrukningen normalt motsvarar två tredjedelar av kommunernas totala belysningskostnader så pratar vi helt plötsligt om besparingar i miljonklassen genom att konvertera till LED-belysning. Dessutom har LED en livslängd som är upp till sex gånger längre vilket innebär betydligt mindre service- och underhåll för kommunerna. Alla faktorer tillsammans bidrar till besparingen, säger Hans Gyllner säljchef för utomhusbelysning på Philips Lighting.

     

    Intelligent belysning skapar nytt värde

     

    Med övergången till LED-lösningar har kommunerna samtidigt öppnat upp för nya möjligheter inom intelligent belysning där LED-teknologins många möjligheter för planering, styrning och övervakning kan skapa ytterligare värde och besparingar.

     

    – I början tänker kommuner mest i termer av energibesparingar men de inser snart att tillsyn, förvaltning och styrning är minst lika viktiga för den totala driftskostnaden. Tar man sedan in trafiksäkerheten och tryggheten för invånarna i kommunen ökar behovet av styrning ytterligare. Att vara medveten om energi och miljö handlar inte enbart om att tända och släcka lampor, utan om att ha rätt ljus vid rätt tidpunkt. Vi ser därför en ökad efterfrågan på intelligenta styrlösningar av LED-armaturer så kommunerna har frihet att planera och skapa de ljusscenarier som motsvarar deras behov i stads- och landsbygdsområden, säger Hans Gyllner.

     

    Malmö stad var först i landet med ett GPS-styrt belysningssystem. Staden valde Philips IntelligentCity som bygger på en webbaserad plattform; CityTouch, som möjliggör att enkelt fjärrstyra enskilda armaturer och kolla dess status. Det nya intelligenta systemet beräknas bespara Malmö uppemot 75 % i energikostnader. En annan kommun som med det intelligenta belysningssystemet IntelligentCity sparar rejält på elräkningen är Sala som nu är i slutskedet med att byta ut cirka 5 000 gamla armaturer i gatubelysningen mot nya intelligenta LED-armaturer från Philips. Med detta beräknas elförbrukningen för gatubelysning i Sala kommun att minska med cirka 80 %.

     

    For mer informasjon, kontakt:

    Louise Åkesson, Presskontakt, Marketing Communication Manager Sverige

    Philips Lighting

    Tel: 070 8322088

    E-mail: louise.akesson@signify.com

    Om Philips

    Royal Philips, Holland (NYSE: PHG, AEX: PHIA), är ett företag inom hälsa och välbefinnande som fokuserar på att förbättra människors liv genom innovationer inom Healthcare, Consumer Lifestyle och Lighting. Philips, med huvudkontor i Holland, hade 2014 en försäljning på 21,4 miljarder euro, cirka 108 000 anställda och försäljning och tjänster i mer än 100 länder. Företaget är ledande inom hjärt- och akutvård samt vård i hemmet, energieffektiva belysningslösningar och nya användsningsområden för belysning, såväl som rakning och grooming för män, och tandvård. Nyheter från Philips återfinns på www.philips.se/press