Fler varumärken från

Rätt ljusrecept 
för läckra tomater

Agro Care
Nederländerna


Upptäck hur Agro Care utvecklar växtodling med LED-växthusbelysning.
Personal sköter tomatblad hos Agro Care belyst med växthusbelysning från Philips Lighting

Produktionen var
högre än förväntat

och energiförbrukningen var lägre. En vinnande kombination för framtidens tomatodling"

 

– Nic Van Roosmalen, verksamhetschef, Agro Care

Utmaningen

 

Agro Care är en prisbelönt tomatodlare. Företagets sökande efter innovationer och produkter av hög kvalitet syns i deras motto ”Inga gränser, inget nonsens”. Agro Care ville förbättra sina odlingsmetoder och testade Philips LED växtbelysning i ett hybridsystem.

En medarbetare kontrollerar tomaternas tillväxt hos Agro Care
Hitta den här odlaren i världen. 

Rätt belysning

 

Nic Van Roosmalen, verksamhetschef hos Agro Care i Rilland, kände redan till fördelarna med LED-belysning i växtmassan. Studier som har gjorts på senare tid har visat att om man lägger till en mikromol med LED-ljus i form av belysning i växtmassan är det 1,4 gånger mer effektivare än en mikromol med SON-T-ljus ovanför grödan. Van Roosmalen och Philips förväntade sig dock att ett hybridsystem med både SON-T och LED kunde uppnå mycket mer.

 

Det nya systemet installerades med SON-T-armaturer som gav ljus ovanifrån och LED-teknik som gav ljus i växtmassan till de nedre delarna av plantan. ”Det slutliga syftet med testet är att uppnå en mer effektiv användning av en mikromol ljus för plantan, vilket ger ökad produktion. Vi förväntar oss att denna LED-belysning kan åstadkomma det”, säger Van Roosmalen.

 

Tidiga rapporter från testerna ser positiva ut. ”Testet är inte helt slutfört, men vi kan redan se att resultaten är mycket tillfredsställande”, säger Van Roosmalen. ”Produktionen var utmärkt – faktiskt avsevärt högre än förväntat. Dessutom var energiförbrukningen lägre. En vinnande kombination för framtidens tomatodling. Jag är säker på att vi genom ytterligare tester kommer att utveckla en ännu bättre belysningsmetod som är anpassad efter just mina förhållanden.”

 

Tack vare att LED-växtbelysning är så energieffektiv sänker det nya systemet dessutom Agro Cares driftkostnader.

Liknande projekt