Mer brands från

Ljus + design:

Ta natten tillbaka

Ta natten tillbaka

 

Rörelsen Noche Zero i Chile har som mål att utbilda och inspirera människor att minska spilljuset på natthimlen samtidigt som man lyser upp städerna på ett vackert sätt.

Den chilenska belysningsdesignern Paulina Villalobos, grundare av DIAV, är särskilt intresserad av hur vi lyser upp våra städer efter mörkrets inbrott för att inte förstöra vårt förhållande med natten och stjärnorna. Det ledde till att hon skapade ett evenemang vid namn Noche Zero, som förändrade tankesättet.

 

Tanken var att skapa ett initiativ som gör alla medvetna om nattens värde, genom att sammanföra olika yrkesmässiga synsätt. ”Man har gjort en mängd misstag med belysningen i våra städer sedan 1950-talet och dessa misstag har fortfarande inte åtgärdats”, säger Villalobos. ”Belysningen utformades för bilen och vi tänker hela tiden på belysning som något som är avsett för bilar och inte för människor.”

 

Hon fortsätter, ”Det finns ett dilemma. Vi vill ha ljus överallt så att byggnaderna ska se vackra ut, så att byggnaderna dansar, men vi måste också respektera natten. Vårt förnekande av natten har olika aspekter. Det är enklare att se, men vi förlorar stjärnorna, vi förlorar den delen av vårt arv.”

Noche zero-gruppen

Evenemanget som gick av stapeln i oktober 2012 sammanförde vetenskapsmän, astronomer, reglerare och andra människor som på olika sätt tänker på ljus. Det hölls i Atacamaöknen ”så att människor kunde se vad de missar när det handlar om att njuta av natten och stjärnorna”.

 

Villalobos säger att resultatet ”var mycket intressant. Astronomerna visste till exempel inte att det var möjligt att belysa städer utan att orsaka spilljus. Till följd av evenemanget har regelverken skrivits om så att de är bättre och bemöter ljus från människans synvinkel. Vi skrev ett manifest som kallas Atacama-manifestet.”

 

Efteråt samlade organisatörerna in pengar för att hålla en konferens och de arbetar för att göra all information tillgänglig gratis online. De samlar även in pengar för att anordna ett nytt evenemang som ska hållas 21–23 april 2015 och som ska kallas ”nymåne och stjärnnatt i Atacama”. Den här gången ska de bjuda in de människor som fattar besluten, till exempel förvaltare och stadsplanerare. ”Misstagen begås alltid eftersom människor inte har tillräckligt med kunskaper”, säger Villalobos.

Atacamas himmel är så klar att man här har några av världens viktigaste teleskop