Mer brands från

Ljus + design:

Kraften i ljuset

Kraften i ljuset

 

Massimiliano Fuksas, en av de internationellt mest erkända arkitekterna, bryr sig mycket om hur han använder naturligt ljus i sina byggnader och han är särskilt förtjust i naturligt ljus.

Han säger, ”om det vore möjligt skulle jag vilja ha naturligt dagsljus dygnet runt”. Eftersom detta inte är möjligt arbetar han med att få in ljus i byggnaderna på alla tänkbara sätt.

 

På Shenzhen-flygplatsen som precis har byggts färdigt i Kina har han till exempel tagit in ljus på insidan genom kanaler, i likhet med Le Corbusiers ”ljuskanoner”. ”Det är ett ljus som vi kan definiera som ’strukturellt’”, säger han.

 

Han fortsätter, ”jag avskyr hud och fasader, tanken att det kan finnas ett yttre skikt som döljer. En organism som helhet behöver inte ha en tydlig skillnad mellan in- och utsida. Det är ljusets nya roll: att sammankoppla insidan och utsidan.”

 

Vid Shenzhen tänkte han på hela byggnaden i förhållande till ljuset under utformningen. Följden blev ”inte så mycket en byggnad, utan snarare ett landskap som speglar min passion för dyner och sjöar”.

 

På frågan om hur han skiljer mellan direkt och indirekt ljus svarade Fuksas att ”direkt ljus används för att få en rymd att sticka ut och bli meningsfull. Indirekt ljus används för utspridd belysning. Det finns också en tredje sorts ljus... det där magiska ljuset som på ett mirakulöst sätt lyser in genom ett fönster som inte skulle ha varit där eller genom ett hörn. Utan det här magiska ljuset skulle inte en byggnad bli arkitektur, avsedd som ett poetiskt verk.”

Massimiliano Fuksas

När det gäller lampor är Fuksas kritisk mot modern design. ”Jag anser att problemet idag är att vi ofta har fula ljuskällor och därför försöker vi dölja dem”, säger han. ”Det är sällan man ser lampor som är så vackra som Castiglionis eller som de som utformades på 50- och 60-talet.”

 

Han säger även: ”För ett tag sedan utformade vi en lampa för Fiera di Milano, som består av kombinerbara polyeder som kan skapa enorma sammanställningar. En bra struktur, även om den består av enskilda delar, får inte bara se ut som summan av dessa delar, utan snarare som en helhet. Ungefär som fraktaler: en modul utan enhet har ingen lockelse.”

Massimiliano och Doriana Fuksas har designat den här lampan av kombinerbara polyeder för Fiera di Milano