Mer brands från

Ljus + design:

I samråd med arkitekter

I samråd med arkitekter

 

I över 50 år har Philips haft ett nära samarbete med arkitekter för att förstå deras belysningsbehov och hjälpa dem att se möjligheterna i olika tekniker.

I över 50 år har Philips samarbetat med arkitekter för att upptäcka nya och uppfinningsrika sätt att använda ljus.

philips-pavilion-world-expo-brussels-1958


Det första större samarbetet var med Le Corbusier för Philips-paviljongen vid världsutställningen i Bryssels 1958. Den skulpturala betongpaviljongen presenterade en åtta minuter lång multimediaupplevelse med ljus, ljud och bilder – en idé som var revolutionerande för den tiden.

 

1996 inledde Philips ett stort projekt vid namn ”City, People, Light”. Det omfattade en serie workshops med några av världens ledande arkitekter för att ta fram belysningskoncept och det ledde till att en bok publicerades 1998.

 

2005 startade Philips ett forskningsprojekt tillsammans med Bartlett School vid University College London, som tittade på alla aspekter av utomhusbelysning. Än en gång fick resultaten stor spridning, först genom en serie forum och sedan i en ny utgåva av boken City, People, Light.

Philips-paviljongen vid världsutställningen i Bryssel 1958 var ett samarbete med Le Corbusier
”Transitions: Light on the Move” var ett sätt att visa upp möjligheterna med ny teknik, framför allt LED, genom att be sju grupper med ledande arkitekter och belysningsdesigners att ta fram koncept som utnyttjade de nya teknikerna. Varje koncept byggdes sedan upp i en fraktcontainer och dessa containrar åkte runt i Europa för att skapa utställningar i ett flertal större städer.
Weightless av Dorte Mandrup (D. M. Arkitekter ApS.), Köpenhamn, från projektet Transitions
Philips ville också skapa en ny permanent möjlighet för designers att utforska föränderlig teknik. Det gjorde man genom att uppföra en ny byggnad vid sitt Outdoor Lighting Application Centre. Byggnadens fasad kan lysas upp på 70 olika sätt för att visa upp vad som faktiskt är möjligt i dag, till största delen med hjälp av det senaste inom LED-teknik. Ett nytt centrum för inomhusbelysning kommer att öppnas senare i år på det högteknologiska området, vilket kommer att utgöra en viktig länk mellan forskning och tillverkning.
Den nya byggnaden vid Outdoor Lighting Application Centre har en fasad som kan lysas upp på 70 olika sätt. Arkitekt: Espace project
Den senaste innovationen är en ny grafisk återgivning av Philips-skölden, företagets symbol. Den nya designen är enklare och mer modern, något som man bland annat uppnådde genom att använda proportionerna för det gyllene snittet.
Designen av den nya Philips-skölden är baserad på principen med det gyllene snittet

Läs mer om 
Philips samarbete med arkitekter